Настава "паранормалног према зететици" на универзитету

коришћење псеудо науке у настави научне методе

  • Анри Брок Лабораторија за зететику Центар Ж. Теодор за проучавање “паранормалних појава”, Универзитет у Ници - Софија Антиполис, Природно-математички факултет

Abstract

Широка распрострањеност „паранормалног“ и псеудонаука и њихово бујање као стварних медијских звезда указује на проблем ширења научне културе. Овај прави интелектуални вирус погађа скоро све социо-професионалне категорије (образовне структуре нису изузтак од правила). Шта треба конкретно учинити? Треба подстаћи развој зететике, то јест равијати вештину сумње. Полазећи од наставе која је започета на Универзитету у Ница - Софија Антиполис (Француска), овај чланак даје бројне примере конкретних примена онога што се у Зететици називају „аспекти“ и „ефекти“ са жељом да се отворе расправе које ће подстаћи да се предузме оно што би морао бити један од императива нашег доба:  заштита од псеудонаука и развој критичког духа.

Published
2024-02-29
How to Cite
БРОК, Анри. Настава "паранормалног према зететици" на универзитету. Infotheca - Journal for Digital Humanities, [S.l.], v. 15, n. 2a, p. 5-21, feb. 2024. ISSN 2217-9461. Available at: <https://infoteka.bg.ac.rs/ojs/index.php/Infoteka/article/view/333>. Date accessed: 03 july 2024.