Развој новог мастер програма библиотечких и информационих наука за факултете библиотечких и информационих студија (БИС) у Јерменији, Грузији и Узбекистану

  • Алан Хопкинсон Мидлсекс Универзитет, Лондон
  • Тигран Заргаруан Фундаментална научна библиотека, Националне академије наука Јерменије

Abstract

Од јануара 2009 године шест организација из Јерменије, Грузије и Узбекистана у партнерству са универзитетима Европске уније учествују у трогодишњем вишенационалном заједничком европском пројекту “Развој новог мастер програма у библиотечким и информационим наукама” који се финансира из ЕУ “Tempus-Tacis” програма. Библиотечке и информационе студије (БИС) у ове три државе захтевају корениту модернизацију, јер су постојећи наставни програми по форми, садржају и предавачком приступу, још увек засновани на пракси 1960-тих година. Предавања су преоптерећена традицијом совјетског управљања библиотекама, која је одавно застарела. Наставни програми који би требало развити, заснивали би се на примерима најбоље оцењене праксе на факултета библиотечких и информационих наука партнерских европских универзитета, док би наставни предмети били прилагођени захтевима Болоњског и сличних уговора из Европске уније о високом образовању. Пројекат предвиђа и увођење компонената доживотног учења, као и курсеве напредних информатичких вештина. У Европској унији, многе библиотечке школе укључују и програме архивистике. Како овај програм у данашње електронско доба дели са библиотечко-информационим наукама све више модула, одлучено је да и он буде укључен у пројекат. Имплементација нових наставних програма требало би директно да помогне изградњи “друштава знања” у ове три бивше совјетске републике.

Published
2024-03-08
How to Cite
ХОПКИНСОН, Алан; ЗАРГАРУАН, Тигран. Развој новог мастер програма библиотечких и информационих наука за факултете библиотечких и информационих студија (БИС) у Јерменији, Грузији и Узбекистану. Infotheca - Journal for Digital Humanities, [S.l.], v. 10, n. 1/2a, p. 51-49, mar. 2024. ISSN 2217-9461. Available at: <https://infoteka.bg.ac.rs/ojs/index.php/Infoteka/article/view/499>. Date accessed: 03 july 2024.