Семантички веб и Linked (Open) Data

могућности и перспективе за библиотеке

  • Станислава Гардашевић Народна библиотека Србије, Одељење за развој дигиталне библиотеке и микрографију, Београд, Србија

Abstract

Једна од новијих тема у библиотекарству јесте примена технологија семантичког веба и Linked (Open) Data у циљу управљања библиотечким метаподацима. У првом делу овог рада дат је преглед основних принципа и модела семантичког веба (XML, RDF, URI, oнтологије итд.), као и примена неких од тих принципа у библиотекама и другим културним институцијама, са нарочитим освртом на примену у Еуропеани, тзв. Европској дигиталној библиотеци, архиву и музеју. Други део рада осврће се на Linked (Open) Data, као саставни и неизоставни део семантичког веба. Осим основних принципа, наведене су и кључне предности објављивања библиотечких метаподатака као Linked (Open) Data, како за организације тако и за кориснике. Коначно, побројане су неке од иницијатива које су већ кренуле овим путем и дата је препорука за преиспитивање досадашње библиотечке праксе, као и њено унапређивање тиме што ће се пратити ови, актуелни трендови, у циљу побољшања услуга и боље видљивости библиотечких података.

Published
2024-03-01
How to Cite
ГАРДАШЕВИЋ, Станислава. Семантички веб и Linked (Open) Data. Infotheca - Journal for Digital Humanities, [S.l.], v. 14, n. 1a, p. 29-40, mar. 2024. ISSN 2217-9461. Available at: <https://infoteka.bg.ac.rs/ojs/index.php/Infoteka/article/view/353>. Date accessed: 23 july 2024.