Вики-библиотекар, пројекат за обуку библиотекара и студената за рад на Википедији

  • Ђорђе С. Стакић Универзитет у Београду, Економски факултет
  • Александра К. Поповић Универзитетса библиотека „Светозар Марковић“ http://orcid.org/0000-0002-3264-0286
  • Оја Кринуловић Универзитетса библиотека „Светозар Марковић“

Abstract

Вики-библиотекар је вишегодишњи пројекат обуке библиотекара и студената библиотекарства и информатике за коришћење вики алата укључујући писање чланака на Википедији. Пројекат постоји
од почетка 2015. године, реализује га Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ уз логистичку и финансијску подршку Викимедије Србије. Сегмент пројекта који се бави обуком библиотекара званично је акредитован. Пројекат се проширио и на рад са студентима, као и рад са библиотекарима изван самих обука кроз уређивачке маратоне, дигитализацију садржаја, учешће у другим вики активностима као што су 1Lib1Ref, Википедијанац стажиста. Активности пројекта су представљене на неколико конференција и парцијално у неколико публикација. Овим пројектом постиже се са једне стране боље упућивање библиотекара у информатичке могућности вики софтвера и начине како да своја знања што боље представе у дигиталном вики окружењу, док се са друге стране овим активностима значајно се повећавају текстуални ресурси Википедије на српском језику и њихов квалитет.

Published
2021-10-27
How to Cite
СТАКИЋ, Ђорђе С.; ПОПОВИЋ, Александра К.; КРИНУЛОВИЋ, Оја. Вики-библиотекар, пројекат за обуку библиотекара и студената за рад на Википедији. Infotheca - Journal for Digital Humanities, [S.l.], v. 21, n. 1a, p. 59-78, oct. 2021. ISSN 2217-9461. Available at: <https://infoteka.bg.ac.rs/ojs/index.php/Infoteka/article/view/2021.21.1.3_sr>. Date accessed: 26 apr. 2024.