Дизајнирање ефикасних питања вишеструког избора за процену исхода учења

  • Јасмина Јовановска St. Kliment Ohridski – Faculty of Pedagogy, Ss. Cyril and Methodius University in Skopje

Abstract

Тестови вишеструког избора данас представљају популаран алат за процену исхода учења јер су флексибилни, релативно једноставни за спровођење и оцењивање, а омогућавају и процену садржаја великог обима за кратко време. Много важнија чињеница је да су ова питања прилагодљива и поуздана, што повећава њихову атрактивност. Осим тога, за потребе процењивања испитивачи могу користити колекције питања која су већ припремљена за претходне курсеве или су доступна онлајн. С друге стране, многи аутори тврде да се питања вишеструког избора обично користе за процену когнитивних способности нижих нивоа, дефинисаних Блумовом таксономијом. Међутим, свеобухватне анализе потврђују да ова врста алата за проверу омогућава и процену мишљења вишег реда.


У представљеном истраживању дат је преглед предности и мана тестова вишеструког избора када се користе у процесу евалуације. Поред тога, овај рад пружа низ практичних препорука за оне који израђују тестове и чији је циљ да припреме питања вишеструког избора намењена процени неког одређеног нивоа когнитивних вештина. Ово истраживање такође открива и на који начин се може испитати ваљаност питања вишеструког избора, како би засигурно прецизно и поуздано мерили исходе учења.

Published
2018-09-22
How to Cite
ЈОВАНОВСКА, Јасмина. Дизајнирање ефикасних питања вишеструког избора за процену исхода учења. Infotheca - Journal for Digital Humanities, [S.l.], v. 18, n. 1a, p. 26-44, sep. 2018. ISSN 2217-9461. Available at: <https://infoteka.bg.ac.rs/ojs/index.php/Infoteka/article/view/128>. Date accessed: 03 may 2024.