БИТЕФ 212 : oд идеје до реализације

The archival and documentary approach to the Belgrade International Theatre Festival materials stored in the Historical Archives of Belgrade

  • Александра Арсенијевић University of Belgrade

Abstract

Summary


 


Београдски интернационални театарски фестивалБИТЕФ први је међународни фестивал покренут на територији бивше Југославије, а значајан је како за нашу културу, тако и за светску позоришну историју. Први БИТЕФ одржан је 1967. године, под поткровитељством Секретаријата града Београда, на сцени позоришта Атеље 212. Од почетка се Фестивал одржавао сваке године, без прекида, све до данас и успут се стварао велики број докумената, плаката, аудио-визуелне и друге грађе која се данас, једним делом, чува у Историјском архиву Београда, а другим, у дирекцији самог БИТЕФ-а и БИТЕФ Театра. У овом раду су представљени политички и културно-историјски догађаји који су утицали на стварање и уобличавање Фестивала, догађаји везани за отварање и целокупно трајање првог БИТЕФ-а, позоришне трендове које је касније пратио, али и његов утицај и целокупни значај за домаћу и светску позоришну сцену. Представљена је такође и надлежност Историјског архива Београда за фонд БИТЕФ-а који се у њему налази и целокупна архивска грађа првог БИТЕФ-а 212.


 

Published
2018-09-22
How to Cite
АРСЕНИЈЕВИЋ, Александра. БИТЕФ 212 : oд идеје до реализације. Infotheca - Journal for Digital Humanities, [S.l.], v. 18, n. 1a, p. 45-62, sep. 2018. ISSN 2217-9461. Available at: <https://infoteka.bg.ac.rs/ojs/index.php/Infoteka/article/view/119>. Date accessed: 03 may 2024.