Зборник „Правни аспекти дигитализације културне баштине“

  • Драгана Н. Столић Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"

Abstract

 


Зборник са научне конференције одржане 19. октобра 2017. године у Српској академији наука и уметности године под називом “Правни аспекти дигитализације културне баштине”, који је приредио Драган Прља,[1] садржи четрнаест оригиналних научних радова у којима се са различитих аспеката сагледава проблематика “нормативног регулисања надлежности за дигитализацију културне баштине у Србији, земљама у региону и земљама Европске уније”, као и низ других питања која се тичу правних стандарда и заштите интелектуалне својине у процесу дигитализације. Како се истиче у предговору Зборника, нове могућности које дигитализација доноси када је реч о доступности и заштити материјала, донеле су и нове техничке или организационе изазове, али и, не мање значајнe, недоумице правне природе. Међутим, правни аспекти дигитализације су до сада запостављани иако је ово делатност која постоји већ двадесет година. Зборник стога настоји да ублажи недостатак литературе, те да обједини знања из ове области у којој ће се истраживања наставити и у којој на нека питања тек треба да буду пружени прави одговори.


 


[1] Прља Драган, прир. Правни аспекти дигитализације културне баштине. Београд: Институт за упоредно право, Српска академија наука и уметности, Аудиовизуелни архив и дигитални центар САНУ, 2017.

Published
2018-02-23
How to Cite
СТОЛИЋ, Драгана Н.. Зборник „Правни аспекти дигитализације културне баштине“. Infotheca - Journal for Digital Humanities, [S.l.], v. 17, n. 2a, p. 121-126, feb. 2018. ISSN 2217-9461. Available at: <https://infoteka.bg.ac.rs/ojs/index.php/Infoteka/article/view/105>. Date accessed: 03 july 2024.