Смернице Иницијативе за кодирање текста и њихова локализација - Ерјавец, Томаж (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 11 No 1a (2010): Инфотека - часопис за библиотекарство и информатику, 2024)
Рад представља “Смернице иницијативе за кодирање текста”, формалну спецификацију и пратећу документацију за речник XML елемената који је намењен за обележавању текстова у научне сврхе. TEI је у широкој употреби за кодирање најразноврснијих типова текстова, поготово сложених текстова у дигиталним библиотекама. Рад описује историју и организација Иницијативе за кодирање текста (TEI), структуру Смерница и даје неколико примера употребе. У раду се разматра и питање локализације: док TEI елементи могу да се користе за описивање текста на било ком језику, сâме Смерница су написане на енглеском језику. Међутим, TEI нуди више могућности за превод делова Смерница о којима се расправља на крају рада и предлаже нова, једноставна алтернатива пуном преводу.