Приближити библиотеку корисницима - Софронијевић, Адам; Андоновски, Јелена (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 12 No 1a (2011): Инфотека - часопис за библиотекарство и информатику, 2024)
Са циљем да се представе инспиративни примери у раду су приказане библиотекe које постоје у алтернативним просторима. Библиотеке на два аеродрома, на броду и у подземној железници описане су како би се приказали примери добре праксе јер су могућности у овим просторима бројне, али неискоришћене. Приближавајући се корисницима у овим просторима библиотеке су увећале број пружених услуга и прошириле циљне групе. У намери да се прилагоде специфичним циљним групама, односно путницима, ове библиотеке су морале да развију знање о креирању колекција сачињених од штампаних и електронских ресурса и медијума преко којих корисници могу да читају електронске ресурсе. Употреба електронских читача, као што су iPAD-ови, у овим библиотекама треба да буде добар пример за традиционалне библиотеке како потребе и очекивања корисника мењају алате са којима раде библиотекари.