Делатност Карнегијевих задужбина на Балкану после Првог светског рата - Акунд, Надин (Infotheca - Journal for Digital Humanities, 2024)
Име и дело господина Карнегија неодвојиво је повезано са његовим доприносом у изградњи библиотека у многим земљама. Он је имао дубоку веру у моћ образовања и јавних библиотека, као и у њихове улоге у стварању јавног мишљења у демократски организованим друштвима. Чини се дакле сасвим природном изградња библиотеке у Београду, престоници Србије... два пута освајаном током Великог рата, као поклон Кранегијеве фондације за сећање на херојску одбрану српског народа.