Добијање синтаксичких правила превођења из паралелне банке стабала - Колхон, Михаела (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 13 No 2a (2012): Инфотека - часопис за библиотекарство и информатику, 2024)
Студија коју представљамо се бави развојем система машинског превођења у коме се користи паралелни алгоритам за екстракцију синтаксичких фраза да би се добио богати и робусни скуп синтаксичких образаца за превођење. Да би се овај приступ учинио изводљивим, разматрају се само поравнања фраза са фразама из двојезичне банке стабала са синтаксичким конституентима. Знање садржано у овој студији се дефинише путем синтаксички мотивисаних преводних секвенција записаних у виду морфосинтаксичких спецификација, пошто су настале у оквиру пројекта MULTEXT-East (Erjavec, 2010).