Студија водећих европских експерата за језичке технологије упозорава да већина европских језика неће опстати у дигиталном добу - Рем, Горг; Ускорајт, Ханс (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 13 No 2a (2012): Инфотека - часопис за библиотекарство и информатику, 2024)
Најновија студија водећих европских експерата за језичке технологије упозорава да већини европских језика прети дигитално изумирање. Процењујући ниво подршке коју језичке технологије пружају за 30 од приближно 80 европских језика, експерти закључују да је дигитална подршка за 21 од тих 30 језика „непостојећа“ или у најбољем случају „слаба“. Студија је урађена у оквиру МЕТА-НЕТ-а, европске мреже изврсности коју чине 60 истраживачких институција из 34 земље.