IFLA/UNESCO манифест за дигиталне библиотеке - српски превод - Ђукић, Предраг; Трифуновић, Богдан (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 13 No 1a (2012): Инфотека - часопис за библиотекарство и информатику, 2024)
IFLA/UNESCO Манифест за дигиталне библиотеке (у даљем тексту Манифест) као званичан документ IFLA уобличен је током председавања Клаудије Лукс (Claudia Lux, 2007-2009) овом најзначајнијом међународном библиотечком организацијом. Манифест пружа основне принципе за подршку библиотекама у спровођењу одрживих и интероперабилних активности у дигитализацији библиотечко-информационе грађе, са циљем превазилажења проблема дигиталног јаза као кључног фактора достизања “Миленијумских развојних циљева” (Millennium Development Goals) Уједињених нација (УН).