Застаревање дигиталних информација - Дељанин, Сандра (Infotheca - Journal for Digital Humanities, 2024)
У раду је представљена проблематика застаревања дигиталних информација као последица застаревања рачунара, рачунарског софтвера и медијума на којима су смештени подаци. Библиотекари и архивисти показују највећу бојазан због појаве феномена „дигиталног мрачног доба“, тражећи ефикаснија решења за очување културног и интелектуалног наслеђа у дигиталном облику како би се постигла уштеда материјалних средстава и спречио губитак драгоценог времена. Даље је у раду указано на недостаке појединих рачунарских платформи, приказане су методе за привремено оживљавање података, међутим за сада још увек није установљена једна ефикасна, стандардизована и дугорочна стратегија која би била примењива на све типове дигиталних ресурса. Бројни наведени примери застаревања уређаја, формата, програма и медијума треба да пробуде свест сваког појединца без обзира на његово професионално опредељење, јер се савремени начини пословања и друштвеног живота не могу замислити без ослонца на рачунарску технологију која, с једне стране олакшава и убрзава комуникацију, али исто тако јако лако може онемогућити и прекинути сваку везу са будућим поколењима.