i-Librarian – бесплатна онлајн библиотека за грађане Европе - Карагиозов, Диман; Белогај, Анелиа; Кристеа, Дан; Коева, Светла; Огродничук, Маћеј; Раксис, Поливиос; Стојанов, Емила; Вертан, Кристина (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 13 No 1a (2012): Инфотека - часопис за библиотекарство и информатику, 2024)
Појавом веба (WWW) као главног извора за дистрибуцију садржаја, уследила је поплава информација. Велики обим и разноврсност садржаја захтевају приступ који ће редефинисати начин на који се информације анализирају. Квантитативни метод обраде информација, који се ослања на алате за управљање садржајем омогућава структурну анализу. Изазов са којим се суочавамо је да узнапредујемо од процеса објављивања података како пристижу, до степена разумевања који одређује вредност садржаја. Решење које представљамо инкорпорира технологије за обраду природних језика у процес управљања вишејезичним садржајима на вебу. i-Librarian је веб локација направљена уз помоћ софтверске платформе отвореног кода ATLAS. ATLAS лингвистичком платформом употпуњује компоненту за управљање садржајем, која је у виду софтвера као сервиса, а користи се за изградњу и вођење веб локација код којих је садржај у првом плану, као и за управљање њима. Ова платформа обогаћује садржај тих веб локација индикативним детаљима и умањује потребу да уредници документа класификују ручно, пошто се категоризација садржаја обавља аутоматски. Платформа подржава шест европских језика: бугарски, немачки, грчки, енглески, пољски и румунски. i-Librarian је бесплатна онлајн библиотека која помаже ауторима, студентима, младим истраживачима, научницима, библиотекарима и руководиоцима да лако стварају, организују и објављују различите врсте докумената. Она омогућава корисницима да одржавају свој лични радни простор тако да у њему чувају, са другима деле и објављују различите врсте докумената који се аутоматски категоризују, резимирају и анотирају према важним речима, изразима и именима. Такође омогућава лако проналажење сличних докумената на разним језицима.