Језички ресурси Централне и Јужне Европе у оквиру платформе МЕТА-размена - Огродничук, Маћеј; Гарабíк, Радован (Infotheca - Journal for Digital Humanities, 2024)
Намера овог рада је да пружи кратак преглед једног од најновијих подухвата усмерених на изградњу паневропске инфраструктуре у области језичких технологија, МЕТА-НЕТА – мреже изврсности која окупља 54 истраживачка центра из 33 земље, а посебно пројекта CESAR земаља учесница из Централне и Јужне Европе. Једна од главних активности у оквиру пројекта је одабир ресурса и алата који ће се сакупљати, валидирати, стандардизовати, унапређивати, проширивати и поравнавати међу језицима и чувати у отвореном систему за размену ресурса МЕТА-РАЗМЕНА (META-SHARE). У овом прилогу се највећа пажња посвећује представљању репозиторијума у коме се складиште метаподаци из одабраних извора, методологије и критеријума за њихову селекцију и даје се детаљан приказ ресурса и алата обезбеђених у оквиру пројекта у 2011. години. У фокусу су прво појмови модела метаподатака, МЕТА-РАЗМЕНА и синхронизоване мреже сервера са метаподацима, након чега се у чланку представљају методологија и критеријуми за селекцију ресурса кроз одређивање број бодова појединачних ставки на основу поузданих критеријума за прављење процене, као што су: доступност ресурса, квалитет и квантитет сличних доступних ресурса, покривеност, зрелост, одрживост и прилагодљивост. Такође су представљене беле књиге о језицима настале у оквиру мреже МЕТАНЕТ – низ извештаја о стању сваког европског језика понаособ, по питању језичких технологија, као и упутства за лиценцирање која је предложила заједница учесника у МЕТА-РАЗМЕНИ. Тим упутствима се промовише отвореност и бесплатно коришћење података и алата путем стандардизованих и добро дефинисаних начина заштите ауторских права.