Стварање дигиталне историје – студија случаја: пројекат Дорова побуна - Бејли, Д. Расел (Infotheca - Journal for Digital Humanities, 2024)
Дигитална историја, као део дигиталне хуманистике, пружа могућности истраживачима и студентима историје да стварају корпус знања дигиталне историје и да доприносе његовом бржем расту. Овај рад описује и тумачи примењени, нетеоријски, многострани, мултимедијални, потпуно дигитални пример стварања дигиталне хуманистике у коме је учествовао угледан тим научника и библиотечког особља (стручног и помоћног). Главна тема и организациони принцип јесте догађај који се одвио 1842. године у Северној Америци, а познат је под називом Дорова побуна (енгл. Dorr Rebellion). Студија случаја пружа увид у прилагодљиви модел за друге историјске теме, друге тимове (за истраживаче у високом образовању или друге), дати су убедљиви разлози за овај пројекат, као и за друге пројекте, дат је опис организације и напретка пројекта и предности пројеката насталих на основу сарадње. Будући да је реч о примењеном моделу, избегнута је дискусија о месту овог пројекта и његовим посебним везама са актуелном академском дебатом о вредности дигиталне хуманистике и дигиталне историје насупрот вредности традиционалнијих хуманистичких наука и историје, а нагласак је стављен на практична упутства за стварање дигиталних, историјских, истраживачких ресурса путем сарадње.