Дигитализација библиотечке грађе - Аџић, Александра (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 14 No 1a (2013): Инфотека - часопис за библиотекарство и информатику, 2024)
Библиотеке, као важни центри за креирање информација, базирају унапређења својих услуга на могућностима које пружа убрзани развој информационих и комуникационих технологија. Процес креирања дигиталних библиотека јесте један од одговора на захтеве корисника који до података желе да дођу на начин особен данашњем друштву. Конкретно, овде није реч о новим подацима, већ о радикалном побољшању начина на који се подаци чине доступним за крајњег корисника, при чему се поштује време као једина категорија која је апсолутно ненадокнадива у процесу креирања информација. Дигитализација библиотечке грађе веома је сложен процес, без обзира на сву расположиву техничку опремљеност установе. Комуникација са колегама везана за проблеме који се јављају приликом почетних фаза креирања дигиталне библиотеке, тешкоће које произилазе из несистематичности обиља препорука и упутстава из ове области, потреба да се уоче кључни аспекти приликом увођења процеса дигитализације, намећу потребу да се на једном месту и на разумљив начин прикажу проблеми и могућа решења проистекли из праксе