Групна расподела рада и његова примена - Митровић, Јелена (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 14 No 1a (2013): Инфотека - часопис за библиотекарство и информатику, 2024)
Циљ овог рада је да укаже на значај групне расподеле рада (енг. Crowdsourcing), те да пружи приказ неких успешних пројеката који функционишу на основу овог модела управљања који се из пословног света преселио у свет културе и науке. Спроведено је истраживање начина на који системи групне расподеле рада функционишу као и технологија на којима се заснивају. Утврђени су неки од услова које је потребно испунити да би један систем групне расподеле рада био успешан и дати су неки примери добре праксе, с посебним освртом на пројекте у области обраде природних језика (енг. Natural Language Processing – NLP) који су спроведени захваљујући овом новом начину расподеле рада.