Једно искуство у очувању и евалуацији документарног наслеђа путем дигитализације - Тирзиман, Елена (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 14 No 1a (2013): Инфотека - часопис за библиотекарство и информатику, 2024)
У оквиру мреже пројекта Манускрипторијум координираног од стране Националне библиотеке Републике Чешке, Национална библиотека Румуније отпочела је програм дигитализације својих највреднијих колекција старих књига и рукописа. У раду је пружен детаљан приказ метода и техника које су две наведене библиотеке користиле у сврху имплементирања пројекта и креирања метаподатака са придруженим описима за одабране књиге и рукописе. Допринос румунске стране пројекту огледа се у представљању развоја штампарства у периоду између 16-ог и 18-ог века у историјским провинцијама које су насељавали Румуни.