Дигитализација библиотечке грађе уз помоћ библиотечко-информационог система НИБИС - Аџић, Александра (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 15 No 2a (2014): Инфотека - часопис за дигиталну хуманистику, 2024)
Дигитализација библиотечке грађе представља сложен процес, а састоји се из више сегмената који морају бити усаглашени како би тај процес могао несметано да се одвија. У овом раду представљен је један део библиотечко-информационог система НИБИС и то део софтвера који подржава дигитализацију библиотечке грађе. У времену у коме савремено библиотекарство подразумева, између осталог, и приказ библиотечке грађе у дигиталном облику, Народна библиотека „Стеван Сремац“ је, уз помоћ библиотечко-информационог система НИБИС (систем је настао и развија се у сарадњи са библиотекарима нишке библиотеке; сва тестирања обављају се у Библиотеци), започела дигитализацију својих фондова. Користећи све предности овог система, ослањајући се на податаке који су у електронску базу већ унесени, израђен је још један део софтвера уз који је посао дигитализације библиотечке грађе могуће обавити на релативно једноставан начин. Део софтвера за дигитализацију библиотечке грађе израђен је након сублимације искустава из библиотека које већ дуго времена дигитализују своју грађу, али и у складу са реалним условима у Библиотеци.