Јеврејско-шпански на вебу - Руиси, Суфијан; Штулић, Ана (Infotheca - Journal for Digital Humanities; Vol 15 No 2a (2014): Инфотека - часопис за дигиталну хуманистику, 2024)
Циљ овог рада јесте да пружи опис пројекта у којем вршимо одабир дигиталних садржаја насталих на јеврејско-шпанском језику на вебу. Ослањајући се на рад студената постдипломских студија, покушавамо да одредимо правце истраживања који би били корисни за наш текући рад на изградњи дигиталне колекције на јеврејско-шпанском, што је, с друге стране, веома важан корак у покушају да сачувамо овај угрожени језик од изумирања. Пројекат се спроводи кроз парадигму друштвеног обележавања, којa је релативно нов начин индивидуалног и колаборативног рада. Наша прелиминарна запажања показују да нам друштвено обележавање може помоћи да организујемо наш одабир дигиталних садржаја који су значајни за јеврејско-шпански језик, докле год су учесници обучени за коришћење алата за друштвено обележавања и довољно упућени у предмете истраживања.