Издавачка делатност Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду - Ђелић, Свјетлана (Инфотека - часопис за дигиталну хуманистику, 2026)
Издавачка делатност Универзитетске библиотеке у Београду важан је правац њене културне и академске мисије. Рад разматра специфичности библиотечког издаваштва, са посебним освртом на професионалну улогу уредника-лектора као језичког стручњака. Полазећи од историјског развоја и савремених пракси, указује се на разноврсност публикација и њихов значај за академску и ширу заједницу. Истиче се некомерцијална природа библиотечког издаваштва које почива на принципима друштвене одговорности и академске поузданости, као и на високом степену језичког и структурног уређења публикација. Централни део рада посвећен је анализи уредничко-лекторског рада као сложеног, вишеслојног и често невидљивог процеса. У закључку се истиче да уредник-лектор представља кључну карику између рукописа и читаоца и да у оквиру библиотечког издаваштва има улогу од пресудног значаја за квалитет, поузданост и трајну вредност објављених публикација. Кључне речи: издавачка делатност, Универзитетска библиотека, уредник, лектор, језичка норма, академски стандарди, језичка стручност, језичка норма, културна и научна одговорност.