Од библиотеке до дигиталног света - Кринуловић, Оја; Стијеповић, Миле (Инфотека - часопис за дигиталну хуманистику, 2026)
Пројекат Вики библиотекар, који већ десет година функционише у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду, представља пример успешног повезивања академског образовања и дигиталне културе знања. Студенти Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду у обавези су да похађају студентску праксу у оквиру предмета Дигитални текст 2, где уче да креирају квалитетне и поуздане чланке на Википедији на српском језику. Практичан рад у библиотеци, под менторством искусних библиотекара, омогућава студентима да развију вештине истраживања и писања, критичко размишљање и дигиталну писменост, а истовремено доприносе обогаћивању Википедије. Од  2016. до 2025. године, праксу је похађало 159 студената, који су креирали 172 нова чланка и допунили 17 постојећих, а велики број чланака добио је високе оцене квалитета. Овај рад анализира методологију студентске праксе, постигнуте резултате и значај пројекта за академско образовање, развој библиотекарских компетенција и обогаћивање Википедије на српском језику. Кључне речи:  Википедија, пројекат Вики библиотекар, едукације, библиотекари, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, студенти библиотекарства и информатике,  Дигитални текст 2.