Дигитални сервис у Универзитетској библиотеци - Портал старе картографске грађе - Brzulovic, Tanja (Инфотека - часопис за дигиталну хуманистику; God. 26 Br. 1 (2026): Инфотека - часопис за дигиталну хуманистику, 2026)
У раду ће бити  речи о дигитализованој колекцији мапа и карата из богатог фонда Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” у Београду који је представљен на порталу https://maps.unilib.rs/ . Портал је успостављен захваљујући Министарству културе и информисања Републике Србије који је подржао први  пројекат Библиотеке а потом још два везана за дигитализацију мапа и карата. Од свог отварања па до данашњих дана Библиотека вредно ради на прикупљању и обогаћивању своје колекције мапа и географских карата. Карте су најчешће набављане за библиотеку куповином али има и оних које су добијене на поклон. Због своје вредности и значаја карте се чувају под посебним условима у Одељењу реткости. Колекција се састоји од неколико стотина карата које обухватају период од XVI-XXI века. Најстарија карта датира из XVI века. У раду ће бити представљен само један мали део ове богате колекције. Циљ овог рада је да се представи садржај и значај портала са мапама на сајту Универзитетске библиотеке, као и његова улога у унапређењу корисничког искуства.