Од куртоазног писма до дигиталне копије: снабдевање научним документима и међубиблиотечка позајмица: искуства Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" у Београду (1926-2026) - Павловић, Александра (Инфотека - часопис за дигиталну хуманистику; God. 26 Br. 1 (2026): Инфотека - часопис за дигиталну хуманистику, 2026)
У раду су приказани развој и трансформација међубиблиотечке позајмице у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду, од њених почетака до савремене, у великој мери трансформисане, делатности. Међубиблиотечка позајмица је посматрана као специфичан вид размене научних докумената, један од неколико облика организовања информација и докумената који су снажан замах добили непосредно после Другог светског рата, додељивањем значајне и аутономне улоге науци. Због природе материјала који обухвата, ова се делатност нашла у позицији да посведочи о многим кретањима у комуникационом пољу науке, обухватајући готово све њене дисциплине. У раду су издвојене и описане етапе развоја и трансформације делатности, као и њима својствене промене у научној комуникацији. Кључне речи: међубиблиотечка позајмица, снабдевање научним документима, структуре научних докумената, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“.