Петнаест писаца и њихови дигитални отисци у слици и речи - Крстев, Цветана (Инфотека - часопис за дигиталну хуманистику; God. 26 Br. 1 (2026): Инфотека - часопис за дигиталну хуманистику, 2026)
У овом раду представљамо корпус 15autora сачињен од 49 дела петнаест писаца који су крајем XIX и почетком XX века писали на српском језику. Овај корпус је изведен из корпуса SrpELTeC развијеног у оквиру COST акције ‘Удаљено читање за историју европске књижевности’. Користећи постојеће анотације (реченице, фразе на страном језику, врсте речи, леме, именовани ентитети) и додатним истраживањем програмима отвореног кода Unitex и TXM откривамо какве су дигиталне отиске оставили изабрани писци у својим делима. КЉУЧНЕ РЕЧИ: литерарни корпус, текстометрија, корпусна лингвистика, удаљено читање, српски језик, Unitex, TXM